فلز فرم آریا

ورق کامپوزیت آلومینیوم

5(1 امتیاز)

ورق کامپوزیت آلومینیوم

ورق کامپوزیت آلومینیوم-2

ورق کامپوزیت آلومینیوم متشکل از سه لایه شامل دو لایه ورق از جنس آلومینیوم به ضخامت ۳ تا ۵/۰ میلیمتر و یک لایه از مواد پلی اتیلنی به ضخامت

۳ الی ۵ میلیمتر می باشد لایه خارجی دارای یک پوشش آستر اپوکسی رزین و یک لایه PVDF جهت تثبیت رنگ می‌باشد. روی سطح ورق کامپوزیت آلومینیوم با یک لایه

فیلم محافظت می‌شود. ورق کامپوزیت آلومینیوم با توجه به ضخامت , نوع آلیاژ آلومینیومی لایه ها , نوع رنگ بکار رفته در پوسته بیرونی و نوع مواد

بکار رفته در لایه میانی تنوع وسیعی را به ورق های مذکور می دهد که هر کدام از انواع آن کیفیت و کاربرد معینی را دارا می باشد.

 

مقاومت نسبت به تغییرات آب و هوایی محیطی ( رطوبت , حرارت و اشعه خورشید ) یکی از برجسته ترین خصوصیات ورق های آلومینیوم کامپوزیت در

مقابل شرایط محیطی می باشد, در کشورهای گرمسیر و مرطوب ورق کامپوزیت  آلومینیوم  همچنین به دلیل سطح بسیار صاف و صیقلی برای آلومینیوم,

اشعه نور خورشید را باز تابانیده و کمترین حرارت را از اشعه خورشید جذب می نماید. همچنین ورق آلومینیوم از مقاوم ترین فلزات در مقابل رطوبت می باشد و زنگ نمی زند و تغییر رنگ آن در مقابل سایر مصالح ساختمانی نما کمتر است.

 

انواع پوشش ورق کامپوزیت آلومینیوم

 

۱. ورق کامپوزیت آلومینیوم با پوشش پلی‌استر (PE)

رزین پلی‌استر محصولی است که از پلیمریزاسیون رزین‌هایی مصنوعی و از واکنش اسیدهای آلی دو عاملی و الکل‌های چند عاملی به دست می‌آید و در پوشش دهی سطوح مختلف کاربرد دارد. رزین پلی‌استر کمک می‌کند تا بتوان به ساده‌ترین روش ورق آلومینیومی را رنگ کرد.

در این روش رنگ بدون هیچ لایه محافظی روی لایه آلومینیوم اجرا می‌شود. این نوع ورق در مقابل شرایط جوی و نور خورشید آسیب پذیر است؛ بنابراین بهتر است از این ورق در محیط‌ های بسته مانند دکوراسیون داخلی و نمای داخلی استفاده شود.

پلی‌استر با توجه به مواد اولیه به کار رفته در ساخت رزین، می‌تواند به صورت اشباع و غیر اشباع باشد که هر دو نوع در پوشش دهی سطوح استفاده می‌شوند.

۲. ورق کامپوزیت آلومینیوم با پوشش پی وی دی اف (PVDF)

در این مدل رنگ بدون هیچ گونه لایه محافظ و به سادگی بر روی آلومینیوم قرار می گیرد. ورق های کامپوزیتی که با پلی استر پوشش دهی می شوند ورق کامپوزیت با پوشش پی وی دی اف (PVDF) هستند.

پوشش (PVDF) نوعی رزین است که مقاومت ورق کامپوزیت در برابر نور خورشید، انواع شرایط جوی، مواد قلیایی و اسیدی را بسیار بالا می برد. این پوشش به شکل مستقیم بر روی لایه آلومینیومی قرار نمی گیرد، بلکه قبل از آن باید، لایه رنگ از نوع پلی یورتان، بر روی لایه آلومینیومی قرار بگیرد و بعد از آن از رزین (PVDF) بر روی این ورق استفاده شود.

پوشش فلوئورین کربن به دلیل داشتن لایه پلیمری و عنصر فلوئور از رنگ سطح ورق محافظت می‌کند و در برابر شرایط جوی، نور خورشید و شرایط اسیدی مقاوم است. قبل از اینکه رزین پی وی دی اف روی سطح ورق آلومینیوم اجرا شود یک لایه رنگ آستر از نوع پلی یورتان روی ورق زده می‌شود و بعد لایه رنگ به آن اضافه می‌شود.

 

۳. ورق کامپوزیت آلومینیوم با پوشش نانو پی‌دی‌اف (Nano-PDF)

در این پوشش علاوه بر دو لایه‌ای که در پی‌دی‌اف به بکار می‌رود یک لایه سوم هم روی رزین پی وی دی اف قرار می‌گیرد که از نظر ساختار مولکولی با زرین‌های عادی متفاوت است.

فاصله مولکولی در این پوشش توسط تکنولوژی نانو کم می‌شود و در نتیجه ورق، آلودگی‌های محیطی از قبیل گرد و غبار و ذرات روغنی معلق در فضا را جذب نمی‌کند. این پوشش مانند پی وی دی اف است که یک لایه اضافه بر روی رزین (PVDF) اضافه می شود. از مزیت های اضافه کردن لایه نانو به این محصول می توان به عدم تولید الکتریسته ساکن در ورق های کامپوزیت و متعاقب آن جذب نکردن هیچ گونه گرد و غباری به خود اشاره کرد.

همچنین به خاطر عدم جذب گرد و غبار این محصول دیگر نیازی به شستشو ندارد و بسیار برای نمای ساختمان ها مناسب می باشد.

۴. ورق کامپوزیت آلومینیوم با پوشش فیو (FEVE)

پوشش فیو (FEVE) یا همان رزین فلوئورو پلیمر به صورت ترکیبی از پلی‌اتیلن و PVDF است که نسبت به PVDF درخشندگی و تنوع رنگ بیشتری دارد و با استفاده از آن می‌توان طیف وسیعی از رنگ‌های روشن را برای ورق‌های آلومینیومی کامپوزیتی ایجاد کرد.

نفوذپذیری کمی در مقابل اکسیژن دارد. سازه‌هایی که با استفاده از رزین (FEVE) ساخته می‌شوند، قابلیت تعمیر دارند. (FEVE) برای ترمیم پروژه‌هایی که در آن‌ها از PVDF استفاده شده است، نیز کاربرد دارد.

 

مراحل ساخت ورق کامپوزیت آلومینیوم

 

  • ورق کامپوزیت آلومینیوم ( آماده سازی )

ابتدا ورق های آلومینیوم از جنس آلیاژ آلومینیوم – منیزیم که روکش استنلس استیل دارند، آلوده زدایی می شوند و از گرد و غبار پاک می شوند. سپس لایه نازکی از اکسید سطح کار را می پوشاند و چسبندگی سطح کار بالا می رود.

  • ورق کامپوزیت آلومینیوم  ( روکش کردن )

مرحله دوم در ساخت پنل های ورق کاموزیت کامپوزیت، روکش کردن ورق می باشد که در این روکش ها موجب افزایش مقاومت ورق در برابر حریق و انعطاف پذیری بیشتر آن می شود. این فرآیند به منظور حفظ کیفیت و ظاهر روکش در فضایی انجام می شود که از گرد و غبار خالی و تمیز باشد. همچنین استفاده از تجهیزات مناسب و انجام عملیات دقیق در کوره در کیفیت نهایی روکش به لحاظ مقاومت کار و انعطاف پذیری تاثیر مستقیم دارد.

  • ورق کامپوزیت آلومینیوم ( کامپوزیت )

در این مرحله عملیات جداسازی صورت می گیرد. پنل ها در خط تولید اتوماتیک گرمایی صاف و مسطح می شوند و مقاومت پنل ها افزایش پیدا می کند سپس پنل های ورق کاموزیت آلومینیوم به وسیله چسبی قوی و محکم به هم متصل می شوند.

  • ورق کامپوزیت آلومینیوم  ( نهایی سازی )

در این مرحله ورق کاموزیت آلومینیوم آماده از نظر ابعاد طول، عرض و ضخامت با پارامترهای استاندارد هماهنگ می شود.

ورق کامپوزیت آلومینیوم

 

مزایای ورق کامپوزیت آلومینیوم

  •  امکان ایجاد طرح های گوناگون نمای ساختمان با ورق کامپوزیت آلومینیوم به دلیل شکل پذیری آسان برای ایجاد نماهای متنوع در ساختمان
  • تنوع رنگ و مقاومت عالی رنگ و مقاومت در برابر بارانهای اسیدی و ثبات رنگ در زمان اجرای نما و بعد از آن
  • مقاومت بالا در برابر خورده شدن
  • سادگی نگهداری و بدون نیاز به نگهداری و شستشوی مداوم: رنگ ورق کامپوزیت آلومینیوم شامل نوعی رزین است که مانع از ایجاد الکتریسیته ساکن شده و آلودگی را به خود جذب نمی کند و در مکان های بسیار آلوده در صورت کثیف شدن سطح به راحتی با مواد شوینده قابل شستشو می باشد.
  • ابعاد بزرگ و متنوع
  • با استفاده از ورق کامپوزیت آلومینیوم در نمای ساختمان، هزینه کلی ساختمان را کاهش دهید.
  • کم شدن وزن کلی ساختمانها با به کارگیری از ورق های آلومینیوم کامپوزیت
  • مواد زیرسازی سبک، ساده و متنوع
  • بسیار مناسب جهت عایق صدا، سرما و گرما
  • سرعت بالا در اجرا
  • مقاوم در برابر حریق
  • امکان اجرای ایده های گوناگون در طراحی به دلیل امکان اجرای طرح های خاص روی ورق های آلومینیومی و تنوع رنگ های موجود
  • سادگی پردازش پنل به این مفهوم که عملیاتی مانند بریدن، مسطح کردن، نورد کردن و غیره بر روی پنل های کامپوزیت به راحتی انجام می شود.

معایب ورق کامپوزیت آلومینیوم

  • صرفه اقتصادی

نمای کامپوزیت از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نمی باشد زیرا به غیر از اجرای شاسی، زیر کار آن نصب ورق آلومینیوم و لایه میانی آن که از مواد پلی اتیلین است را شامل می شود به همین دلیل قیمت تمام شده آن به توجه به توضیحات بالا دارای صرفه اقتصادی نمی باشد.

  •  دوام

با توجه به ضخامت بسیار کم ورق، آلومینیوم کامپوزیت در برابر شرایط جوی نامطلوب مانند باد و طوفان شکل اولیه خود را از دست می دهد و بعد از طی شدن زمان کوتاهی تغییر شکل می دهد به همین علت از دوام و استقامت خوبی برخوردار نمی باشد.

  •  جرم پذیری

جرم پذیری نمای کامپوزیت نسبتا بالا بوده زیرا این نما از فلز آلومینیوم با رنگ کوره بوده که این خود از اشکالات وارد شده به این نما از جهت جذب ذرات معلق در هوا می باشد. حتی در خارج از ایران این نما با رنگ الکترواستاتیک تولید شده که از خواص آن عدم جذب ذرات معلق می باشد که به علت مقرون به صرفه نبودن این شیوه رنگ آمیزی در ایران انجام نمی پذیرد.